Marieke Pallada
De Schaduwkrijger, Cocky van Dijk

De Schaduwkrijger, Cocky van Dijk

Titel:                     Het Doodschap, boek 1; De Schaduwkrijger

Auteur:               Cocky van Dijk

Pagina’s:            418

ISBN:                   97 894 630 8206 8

Uitgeverij:         Zilverspoor

Boek prijs:         € 24,95 (bestellen)

E-boek:               € 9,99 (bestellen)

Cocky van Dijk is een auteur van al een flinke stapel boeken. Ze heeft onder andere de Drakenzieler-trilogie en Drakenijs-serie op haar naam staan. Tevens heeft ze samen met J. Sharpe het boek Schemerzone geschreven, een dystopische young adult roman. Haar boeken en toneelstukken worden zelfs in het buitenland gewaardeerd.

De Schaduwkrijger is het eerste boek van de serie Het Doodschap. Het is in November 2020 uitgekomen bij uitgeverij Zilverspoor.

In het boek zijn drie verhaallijnen opgenomen die op een verrassende manier met elkaar verweven zijn. De eerste persoon waarmee je kennis maakt is Ranah, een jonge vrouw die net als haar kleine zusje bij haar moeder in de leer is om medium te worden. Echter is ze hiervoor niet in de wieg gelegd en blijkt ze net als haar vader een Zilveren Loper te zijn. Hij is maar net met haar opleiding begonnen wanneer hij door Het Doodschap ter dood wordt veroordeeld. Ranah probeert op eigen kracht de kennis die haar vader achter heeft gelaten eigen te maken.

Het tweede persoontje in het boek is de jonge Rorrick. Het evenwicht in leven en dood wordt bewaakt door het Doodschap. Wanneer de broer van Rorrick zijn vrouw uit de dood terug laat halen, wordt de kleine jongen opgeëist door het Doodschap. Hier begint hij aan zijn opleiding om een schaduwkrijger te worden. Door het volgen van zijn verhaal krijg je tevens een beeld hoe de organisatie van het Doodschap is ontstaan en in elkaar zit.

De derde hoofdpersoon is Si’denn, een schaduwkrijger in dienst van het Doodschap. Hij voert zijn taken zonder twijfel uit. Maar dan kruist zijn pad die van Ranah…

Het boek is opgebouwd uit hoofdstukken die de titel dragen van de persoon waarover het gaat. Je leest iedere keer een stuk van het verhaal uit het oogpunt van die persoon. De personages worden goed neergezet met een duidelijke personaliteit en gevoelenspakket. Als lezer leef je met ze mee en kun je bijna de emoties voelen. De omgeving waar het verhaal zich afspeelt is niet heel erg uitgebreid beschreven maar wel duidelijk. Voor het verhaal is dat ook absoluut niet nodig. Het geeft een rustige en duidelijke leessfeer.

Cocky’s schrijfstijl leest heel gemakkelijk weg. Het boek leest als een trein. Met korte zinnen en weinig hoogdravend taalgebruik is het ook voor de young-adults onder ons een heerlijk boek om te lezen. Het verhaal trekt je vanaf het eerste hoofdstuk mee in het leven van de jong volwassenen en de kleine jongen.

De Schaduwkrijger is absoluut geen boek dat je pakt als je een half uurtje wil gaan zitten lezen. Als je eenmaal het eerste hoofdstuk hebt gelezen bent je verkocht. Vandaar de tip om de tijd te nemen als je besluit dit boek te gaan lezen.

Persoonlijke noot: In het verleden heb ik heel veel boeken gelezen. Daarvan heel veel boeken in het fantasy-genre. Cocky verrast mij in dit boek op een hele leuke manier. Het was een waar onverwachts cadeautje. Als je dat cadeautje ook wil ervaren moet je dit boek gewoon lezen. Al ziet het boek er met zijn 418 pagina’s dik uit, geloof me, iedere pagina is de moeite waard om gelezen te worden. Het grote nadeel is het wachten op het vervolg…