Marieke Pallada
De Hoofdzonde, Maria Grund

De Hoofdzonde, Maria Grund

Titel:                     De Hoofdzonde

Auteur:               Maria Grund

Pagina’s:             367

ISBN:                    97 89021 423081

Uitgeverij:          Volt

Boek prijs:          € 21,99 (bestellen)

Maria Grund is een Zweedse auteur en De Hoofdzonde is haar eerste boek. De fictieve omgeving die ze in dit boek gebruikt is gebaseerd op het eiland waar ze woont.  

Rechercheur Sanna Berling wordt geconfronteerd met een veertien jarig meisje dat zichzelf van het leven heeft beroofd. Alles wijst erop dat het om een zelfdoding gaat. Een dag later wordt er aan de andere kant van het eiland een gruwelijke moord ontdekt. Een eigenaresse van een antiquariaat is door meerdere messteken vreselijk verminkt. Tevens is haar keel doorgesneden met twee halen die gezamenlijk een kruis vormen. Sanna en haar nieuwe partner Eir Pedersen onderzoeken deze moord. Ze ontdekken dat er verband bestaat tussen de dood van het jonge meisje en de moord op de vrouw. Al gauw komen ze erachter dat de dood van de twee slechts een begin is van een reeks geweldplegingen. Als het onderzoek vordert vinden ze de gruwelijke achtergrond van deze zaak.   

In het begin is de schrijfstijl van Maria erg wennen. Ze gebruikt veel bijvoeglijke naamwoorden en de zinnen zijn lang met veel komma’s. De hoofdstukken zijn ook erg lang. Hierdoor duurt het even voor het verhaal je pakt. Binnen een hoofdstuk wisselt het vaker van perspectief dat het soms lastig is te begrijpen. Wanneer de tweede dode in het boek gevonden wordt, begint het verhaal te lopen. Je wordt dan echt nieuwsgierig naar wie er tot zo’n gruwelijke daad in staat is. Het plot is redelijk uitgewerkt, al had het onderzoek wat beter uitgewerkt mogen worden.  

De personages in het boek zijn wat oppervlakkig neergezet. De beide rechercheurs hebben een zware tijd achter de rug dat zichtbaar is in hun werk. Ze worden direct op deze zaak gezet en lijken geen interesse te hebben om de ander beter te leren kennen. Binnen het verhaal vindt er ook geen ontwikkeling van de karakters plaats. Althans, niet van de hoofdpersonen.

Ondanks dat het verhaal wat moeizaam op gang komt, heeft het een verrassend einde. Het boek is een aanrader voor mensen die van Zweedse misdaadseries houden. Al met al is De Hoofdzonde een prima debuut van Maria Grund.